Ehdotus yhdistymissopimuksesta julkaistiin

Mustasaaren ja Vaasan yhteinen kuntaliitosneuvotteluiden johtoryhmä esitteli kokouksessaan 11.12. sopimusluonnoksen. Sen mukaan uusi kunta aloittaa toimintansa 1.1.2020. Kunnan nimeksi tulee Vaasan kaupunki.

- Tässä on ainakin 400 työtunnin tulos. Yhdistymisen myötä pääsemme siihen merkittävään joukkoon, joka huomioidaan niin valtion mutta myös yritysten investointien osalta, johtoryhmän puheenjohtaja Kim Berg

- Olemme tyytyväisiä sopimukseen. Vaikka aina ei voida saada kaikkea valmiiksi, niin olemme päässeet todella pitkälle. Sopimuksen myötä Vaasa saavuttaa sen statuksen, jonka se ansaitsee, toteaa Lars Gästgivars, johtoryhmän varapuheenjohtaja.

Neuvoa-antava kansanäänestys järjestetään Mustasaaressa maaliskuussa

Seuraavaksi sopimus esitellään kuntaliitosselvityksen ohjausryhmälle vielä ennen joulua 18.12. ja sen jälkeen molempien kuntien hallituksille Vaasassa ja Mustasaaressa 7.1.2019. Samalla Mustasaaren kunnanhallitus käsittelee ehdotusta neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä, josta päätetään kunnanvaltuustossa 14.1. Päätös tulee tehdä 60 päivää ennen äänestyspäivää.

Tämän mukaan neuvoa-antava kansanäänestys ehdotetaan pidettäväksi Mustasaaressa maaliskuun 17. päivä.

Investoinnit ja virat keskusteluissa

Viikon aikana päästiin eteenpäin muun muassa yhteisen investointiohjelman ja luottamushenkilöstöorganisaation osalta.

- Tulevina vuosina on tulossa suuria investointeja. Yhteisessä investointiohjelmassa katsotaan vuosi kerrallaan, miten molempien rahkeet riittävät ja edetään toteutuksiin sitä mukaan, kertoo Berg.

- Luotamme toisiimme, että asiat hoituvat, Gästgivars sanoo.

Luottamushenkilöorganisaatiosta lisättiin sopimukseen ns. laatikkomalli. Erityisesti kunnanjohtajien asemasta käytiin pitempi keskustelu.

- Vaasan kaupunginjohtaja jatkaa kaupunginjohtajana, ja Mustasaaren kunnanjohtajalle perustetaan uusi johtajan virka uuden kunnan kehitysyksikköön, jossa tehtävänä on vastata kaupungin edunvalvonnasta julkisten instituutioiden, kuten EU:n ja Suomen valtion suutaan. Olemme tutkineet mahdollisuutta myös siirtyä pormestarimalliin isompien kaupunkien tapaan, Berg toteaa.

Seuraava ohjausryhmän kokous pidetään 18.12.