Kuntaliitosasian jatko selviää ensi viikolla

Vaasan ja Mustasaaren edustajat, jotka olivat kuntaliitosselvityksen johtoryhmässä, pitivät kokouksen keskiviikkona 27.3. Kokouksen puheenjohtaja Kim Bergin mielestä keskustelu oli hyvää.

- Mielestäni oli hyvä, että istuimme alas ja keskustelimme tänään (27.3.). Asukkaat ansaitsevat saada tietoa prosessista, puheenjohtaja Kim Berg tiivistää.

Mustasaaren kunnanhallitus palautti kuntaliitosasian valmisteluun maanantaina 25.3. Tämän takia Vaasan kaupunki päätti peruuttaa ensi tiistain valtuuston kokouksensa, sillä kokouksessa piti päättää kuntaliitoksesta.

- Ensi viikon tiistaina 2.4. emme pidä Vaasassa valtuuston kokousta. Näyttää kuitenkin siltä, että Mustasaaren valtuusto aikoo ottaa kuntaliitoskysymyksen käsittelyyn samana päivänä huolimatta hallituksensa päätöksestä. Tämän vuoksi meillä on varasuunnitelma, sanoo Berg.

Vaasassa on mahdollista pitää ylimääräinen kaupunginhallituksen kokous ja ylimääräinen kaupunginvaltuuston kokous 15.4.

- Vaasan on nyt odotettava, mitä Mustasaaren valtuusto päättää 2.4. ja sitten katsoa, pidämmekö kokousta 15. päivä. Ensi viikolla toivomme saavamme selvyyttä kuntaliitoskysymykseen, Berg kertoo.

Korkeimpana päätösvaltaa käyttävänä toimielimenä kunnanvaltuusto voi toimia vastoin kunnanhallituksen päätöstä ja ottaa kuntaliitosasian käsittelyyn kokouksessaan. Tähän tarvitaan valtuuston kokouksen yksinkertaisen enemmistön tuki.

- Mielestäni meidän ei pitäisi Mustasaaressa viedä asiaa valtuustolle kiertotietä. Se aiheuttaisi enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Mutta valtuustolla on tähän korkeinta päätösvaltaa pitävänä toimielimenä oikeus, sanoo Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars.

Jos Mustasaaren kunnanvaltuusto päättää 2.4. kokouksessaan hyväksyä yhdistymissopimuksen, tulee Vaasan päättää kuntaliitoksesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 15.4.

Vaasan ja Mustasaaren yhteiseen kuntaliitosselvityksen johtoryhmään kuuluneiden jäsenten ei ole tarkoitus tavata enää ennen kuin Mustasaaren kunnanvaltuusto on kokoontunut 2.4.