Kuntaliitosneuvotteluissa otettiin suuria edistysaskelia

Mustasaaren ja Vaasan kuntaliitosneuvotteluiden yhteinen johtoryhmä ratkaisi 4.12. kokouksessaan isoja kysymyksiä. Muun muassa sivistystoimeen liittyviin kysymyksiin on saatu ratkaisu.

Sivistykseen liittyvä kysymys on ollut kuuma puheenaihe johtoryhmän viime kokouksissa. Vaasa on ehdottanut sivistyslautakuntaa, jossa on suomen- ja ruotsinkieliset jaostot. Mustasaari taas on halunnut erilliset lautakunnat eri kielille.

- Johtoryhmässä olemme käsitelleet kysymystä ja päässeet siihen tulokseen, että kaksi jaostoa on paras vaihtoehto, sanoo johtoryhmän puheenjohtaja Kim Berg.

- Tämä on herkkä aihe ja ollut kuuma neuvottelukysymys. Mutta jaostot saavat huomattavasti enemmän toimivaltaa kuin niillä on nyt Vaasassa, toteaa johtoryhmän varapuheenjohtaja Lars Gästgivars.

Tulevatko mustasaarelaiset olemaan tyytyväisiä?

- Tehtävämme on ollut tehdä sopimus, jonka valtuusto voi hyväksyä. Olemme tehneet parhaamme, mutta aina tulee olemaan ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä, sanoo Gätsgivars.

Johtoryhmä on käynyt läpi kokouksessaan sopimusta ja sen liitteitä, joita on nyt kolme. Yksi niistä kertoo, mitä koko selvitystyötä ohjaavat kokonaisvaltaiset aiheet tarkoittavat uuden kunnan kannalta. Toinen kuvaa luottamushenkilöorganisaatiota 1.1.2020 lähtien. Nämä kaksi liitettä alkavat olla valmiit, mutta kolmanteen pureudutaan seuraavassa kokouksessa.

- Annoimme talousjohtajillemme tehtäväksi esittää seuraavassa kokouksessa yhteenvedon molempien kuntien investointiohjelmista. Investoinneista syntyy kolmas liite sopimukseen, sanoo Berg.

Asumisesta ja rakentamisesta on myös keskusteltu paljon johtoryhmässä. Nyt on saatu yhteisymmärrys, että uuteen kuntaan tulee lupajaosto, joka myöntää rakennuslupia asemakaava-alueiden ulkopuolisille alueille.

Kuusi aluelautakuntaa ja neljä aluekomiteaa

Johtoryhmä pääsi yhteisymmärrykseen myös uuteen kuntaa tulevasta kuudesta aluelautakunnasta ja neljästä aluetoimikunnasta. Kuusi lautakuntaa olisivat Vähässäkyrössä, Koivulahdessa, Pohjois-Mustasaaressa, Sulvalla sekä Etelä- ja Itä-Mustasaaressa. Toimikunnat olisivat Sundomissa, Variskalla, Pohjois-Vaasassa ja Sepänkylässä.

- Mielestämme maaseutualueilla tulee olla lautakuntia ja kaupunginosilla toimikuntia, sanoo Berg.

Johtoryhmä edistyi myös neuvotteluiden aikataulun pitämisessä.

- Johtoryhmän puolesta kokonaisuus näyttää hyvältä ja aikataulu tulee pitämään, sanoo Gästgivars.

Tarkoitus on, että sopimus vietäisiin kunnanhallitusten käsittelyyn tammikuun alussa.

Johtoryhmä pitää seuraavan kokouksensa 11.12. klo 8.30 Vaasassa ja sen jälkeen sopimuksen ja sen liitteiden tulisi olla valmiit. Tämän jälkeen pidetään tiedotustilaisuus klo 12.30.

Liitosneuvotteluiden ohjausryhmä pitää oman kokouksensa 18.12. klo 18 Mustasaaressa.